0%

Ποσό-μαμούθ για το ρολόι τσέπης του πλουσιότερου επιβάτη του Τιτανικού


Ποσό ρεκόρ έπιασε σε δημοπρασία το ρολόι τσέπης που ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού, σπάζοντας το ρεκόρ για αντικείμενο που συνδέεται με το ναυάγιο του 1912, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, Henry Aldridge & Son.

Το ρολόι πωλήθηκε σε Αμερικανό αγοραστή αντί 1,46 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για ένα χρυσό ρολόι τσέπης Waltham 14 καρατίων που ανήκε στον John Jacob Astor IV. Η πώληση κατέρριψε την αρχική εκτίμηση του οίκου δημοπρασίας που έφθανε τις 150.000 λίρες.

 

Το ρολόι είχε χαραγμένα τα αρχικά JJA πάνω του και βρέθηκε στον Astor όταν ανασύρθηκε η σορός του, μέρες μετά τη βύθιση του Τιτανικού. Βρέθηκαν επίσης ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, χρυσά και διαμαντένια μανικετόκουμπα, 225 λίρες σε αγγλικά χαρτονομίσματα και 2.440 δολάρια.

Ο Astor είναι γνωστός ως ο πλουσιότερος επιβάτης στο πλοίο R.M.S. Titanic και θεωρείτο ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο εκείνη την εποχή, με καθαρή αξία περίπου 87 εκατομμυρίων δολαρίων (που ισοδυναμεί με αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα)”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών.

Ο Astor ταξίδευε με τον Τιτανικό μαζί με τη σύζυγό του, Madeleine. Ο 40χρονος μεγιστάνας των επιχειρήσεων είχε παντρευτεί τη 18χρονη στις 11 Σεπτεμβρίου 1911, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Οι νεόνυμφοι έκαναν ταξίδι του μέλιτος στην Ευρώπη και την Αίγυπτο, ενώ περίμεναν να κοπάσουν τα κουτσομπολιά για τον γάμο τους για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Ο Τιτανικός προσέκρουσε σε παγόβουνο στις 14 Απριλίου 1912.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Astor ρώτησε αν μπορούσε να ακολουθήσει τη σύζυγό του στη σωσίβια λέμβο, αναφέροντας την “ευαίσθητη κατάστασή” της. Αφού του είπαν ότι έπρεπε να περιμένει μέχρι να φύγουν όλες οι γυναίκες και τα παιδιά, ο Astor φέρεται να άναψε ένα τσιγάρο και να πέταξε τα γάντια του στη γυναίκα του. Πήγε να καπνίσει με τον συγγραφέα Jacques Futrelle, ο οποίος επίσης πέθανε στο ναυάγιο.

Η σορός του Astor – και το ρολόι του – ανασύρθηκαν από το ατμόπλοιο CS McKay-Bennett στις 22 Απριλίου. Η σύζυγός του επέζησε.


PlayCoverTrack Title
Track Authors