0%

MARILYN MONROE: ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ ELLA FITZGERALD


Πως η Marilyn Monroe με ένα τηλεφώνημα απογείωσε την καριέρα της Ella Fitzgerald

MARILYN MONROE: ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΗΣ ELLA FITZGERALD

Η Ella Fitzgerald αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές της jazz μουσικής που κυριάρχησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από μισό αιώνα. Η φωνή της Ella Fitzgerald ευέλικτη, κρυστάλλινη, αιώνια…

Κατά τη διάρκεια της ζωής της κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Grammy και πούλησε πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους.

Το όνομα της Ella ταυτίστηκε με το “Scat Singing”, δηλαδή τη χρήση της φωνής ως μουσικό όργανο!

Όλοι οι μεγάλοι της jazz είχαν τη χαρά να συνεργαστούν με την Ella, από τον Duke Ellington, τον Count Basie και τον Nat King Cole μέχρι τον Frank Sinatra και τον Benny Goodman. Ποιος όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μουσική της σταδιοδρομία;

Τα ονόματα των Louis Armstrong, Chick Webb, Norman Granz και Dizzy Gillespie σίγουρα θα έρθουν στον νου, αλλά το όνομα μίας γυναίκας θα κάνει τη διαφορά… Ήταν η Marilyn Monroe!

Ο χρόνος γυρίζει πίσω στη γεμάτη φυλετικές διακρίσεις δεκαετία του 1950 όπου πολλοί Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες όπως η Ella Fitzgerald αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξαιτίας του χρώματος τους.

Ο Norman Granz και μάνατζερ της Ella, ήταν ένας τεράστιος υποστηρικτής των πολιτικών δικαιωμάτων και επέμεινε πως όλοι οι μουσικοί πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους, ανεξάρτητα από τη φυλή τους.

Παρά τις προσπάθειες του Norman Granz, υπήρχαν πολλά εμπόδια ειδικά για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες…

Σε ολόκληρη τη χώρα, οι μαύροι μουσικοί, ανεξάρτητα από τη δημοτικότητα τους, περιορίζονταν συχνά σε μικρά κέντρα νυχτερινής διασκέδασης στα οποία ήταν υποχρεωμένοι να εισέρχονται από την πίσω είσοδο του κτιρίου και όχι από την κεντρική. Παρόμοια ήταν η αντιμετώπιση τους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Εκείνη την εποχή ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διασκέδασης στο Hollywood ήταν το λεγόμενο “Mocambo” το οποίο αποτελούσε πόλο έλξης για τα μεγαλύτερα τότε κινηματογραφικά αστέρια.

Clark Gable, Charlie Chaplin, Humphrey Bogart, Lauren Bacall και Lana Turner, ήταν όλοι εκεί! Μάλιστα ο Frank Sinatra πραγματοποίησε το ντεμπούτο του σε αυτό το 1943.

Η Ella Fitzgerald δεν επιτρεπόταν να τραγουδήσει στο “Mocambo” εξαιτίας του χρώματος της, ώσπου ένα τηλεφώνημα από έναν από τους μεγαλύτερους οπαδούς της Ella στον ιδιοκτήτη του φημισμένου club άλλαξε την πορεία της καριέρας της για πάντα.

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ MARILYN MONROE!

Η ίδια η Ella Fitzgerald σε συνέντευξή της στο περιοδικό MS τον Αύγουστο του 1972 είχε διηγηθεί:

“Έχω μεγάλο χρέος στη Marilyn Monroe… Είχε τηλεφωνήσει μόνη της στον ιδιοκτήτη του “Mocambo” και του είχε ζητήσει να με κλείσει για παραστάσεις αμέσως. Του υποσχέθηκε μάλιστα πως εάν το κάνει αυτό η ίδια θα βρίσκεται σε μπροστινό τραπέζι κάθε βράδυ…

Του είπε -και είχε δίκιο καθώς δεν υπήρχε μεγαλύτερη σταρ από την Marilyn– πως τα ΜΜΕ θα τρελαίνονταν! Ο ιδιοκτήτης δέχθηκε και η Marilyn ήταν εκεί… Στο πρώτο τραπέζι, κάθε βράδυ… Έπειτα από αυτό, δεν χρειάστηκε ποτέ ξανά να παίξω σε κάποιο μικρό club. Η Marilyn ήταν μία ασυνήθιστη γυναίκα, πολύ μπροστά από την εποχή της. Και δεν το γνώριζε καν η ίδια.”

Χρόνια πριν από εκείνο το καθοριστικό τηλεφώνημα φαίνεται πως η αισθαντική φωνή της jazz είχε επηρεάσει με τον τρόπο της την Marilyn Monroe καθώς η ίδια “μελετούσε” τις ηχογραφήσεις της Ella στην προσπάθειά της να μάθει να τραγουδά καλύτερα.

Οι φήμες λένε ότι ο δάσκαλος φωνητικής της Monroe τη συμβούλευσε να αγοράσει δίσκους της Fitzgerald και να τους ακούσει 100 συνεχόμενες φορές!

Στις 15 Μαρτίου του 1955, ξεκίνησαν οι εμφανίσεις της Ella Fitzgerald στο Mocambo με την Marilyn Monroe να βρίσκεται στο πρώτο τραπέζι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ιστορία αυτή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης το 2008 για το θεατρικό έργο “Marilyn and Ella” από τη συγγραφέα Bonnie Greer.

Πέννυ Κοτινά


PlayCoverTrack Title
Track Authors