0%

1821 – 2021: «1821: Είτε Θάνατος Είτε Λευτεριά»


Ένα LP με βάση τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη

Το 1971 ήταν, επίσης, ένα ιστορικό επετειακό έτος για την Ελλάδα. Συμπληρώνονταν 150 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Για να τιμηθεί το κορυφαίο αυτό γεγονός, είχε κυκλοφορήσει και ένας δίσκος βινυλίου LP με τη χορηγία της εταιρείας EssoPappas. Ο τίτλος του είναι, «1821: Είτε Θάνατος, Είτε Λευτεριά».

Τα κείμενα του δίσκου είναι παρμένα από τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη και τα αποδίδει προφορικά ο εξαιρετικός ηθοποιός Μάνος Κατράκης σε ζωντανή παρουσίαση. Η σκηνοθεσία ανήκει στο Δημήτρη Μιχαηλίδη. Αφηγητής της εισαγωγής και των εμβόλιμων επεξηγήσεων είναι ο συγγραφέας Ηλίας Βενέζης, τις οποίες είχε γράψει ο ίδιος.

Η εξαίσια μουσική επένδυση, απόλυτα εκφραστική και αντιπροσωπευτική για το ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής των Επαναστατημένων Ελλήνων, ανήκει στον, εξαίσιο και αδικημένο, συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, ο οποίος έγραφε, κατεξοχήν, μουσικά θέματα για ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Λαούτο παίζει ο Λάκης Παππάς και σαχτούρι ο Τάσος Διακογιώργης.

Οι φωτογραφίες του εξωφύλλου του δίσκου ανήκουν στο θεσπέσιο και πασίγνωστο έργο του ζωγράφου της Επανάστασης, Παναγιώτη Ζωγράφου.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό δίσκο που μας μεταφέρει, ακέραια, πίσω στο χρόνο και μας κάνει, να νοιώσουμε, πλήρως, τους χτύπους της καρδιάς των αγωνιζομένων Ελλήνων! Αν κλείσουμε τα μάτια μας, ακούγοντάς τον, θα πιστέψουμε, κυριολεκτικά, ότι βρισκόμαστε μαζί τους, αν και είμαστε ζωντανοί 200 χρόνια μετά. Η διαφορά των δύο αιώνων εκμηδενίζεται μέσα από τη μουσική τεχνολογία και την ένωση των ηρώων με τους καλλιτέχνες και το πατριωτικό ακροατήριο!…

«1821: Είτε Θάνατος Είτε Λευτεριά» (απομνημονεύματα Στρ Μακρυγιάννη)


PlayCoverTrack Title
Track Authors